Seurakuntaelämän arviointi

Art Katz: Godly Critiquing of Our Church Life

Jumalan sana kehottaa meitä ”tutkimaan itseämme”. Kritiikki voi olla synonyymi tutkimiselle. Meidän tulee tutkia elämäämme ja elämässämme sattuneita tapahtumia saadaksemme selville niiden syvimmän tarkoituksen. Jos elämämme tulisi tutkituksi sanan raamatullisessa merkityksessä, päätyisimme siihen, että meillä olisi vähemmän avioeroja ja enemmän kestäviä avioliittoja, rikkaampi uskovien yhteys ja paljon merkityksellisempi ja tehokkaampi palvelutyö Herralle.

On olemassa tutkimista, joka tehdään jumalisella tavalla. Kun kohdistamme itseemme tai seurakuntaamme kriittistä arviointia, tapahtuu jotakin avartumista, mikä laajentaa meidän hengen maailmaamme ja saa aikaan, että emme enää jää kiinni vanhoihin asemiin. Voimme saada uuden mielenlaadun, kun katsomme asioita uusien silmälasien läpi.

Millä tavalla siis meidän pitäisi tutkia seurakuntamme elämää? Meidän tulisi kysyä itseltämme: Mikä on seurakuntaelämämme tila? Mikä on tämän uskovien yhteyden syvin tarve? Kun kuulemme julistusta saarnatuolista, missä määrin kyseistä tarvetta osattiin käsitellä? Mitä tiedämme Jumalasta nyt, mitä emme tienneet aiemmin? Millainen parempi tuntuma meillä on hengellisiin asioihin nykyään? Missä määrin puhuja oli voitelussa? Missä määrin puhuja kykeni tuomaan esiin ristin ja edustamaan ristin sanomaa?

Mitä pidämme seurakuntamme kokoontumisten muodoista ja kokousten vetämisestä? Mitä pidämme sen johtajista ja vanhimmista? Ovatko ihmiset vastaanottavaisia sanalle? Estääkö uskovien yhteydessä jokin jumalisen elämän ilmenemistä? Entä lapset ja ohjelmaosuus, joka on välttämätön heitä varten?

Miltä vaikuttavat tässä uskovien yhteydessä johtajiston julkiset esiintymiset? Olivatko ne kannustavia ja liittyivätkö ne kaikkeen muuhun, mitä oli meneillään? Olisivatko ne voineet olla vakuuttavampia ja vetää lauman huomiota enemmän puhuttuun sanaan ja siihen, mitä se edellyttää? Vallitseeko vanhimpien kesken sopusointu ja yksimielisyys?

Mikä oli yleisön reaktio saarnan jälkeen? Oliko se jotenkin saarnatun sanan vastainen? Kuinka paljon sanasta varisee hukkaan saarnan jälkeen? Haluaako julistaja vain, että ihmiset menevät kotiinsa onnellisina? Eikö seurakunta kykene ottamaan vastaan uskoon liittyviä jännitteitä ja mennä kotiin pohtivalla mielellä?

Tämä nostaa esiin ristin eri puolia. Meillä tulisi olla enemmän pitkäjänteisyyttä, kun on kysymys epäselvien asioihin tuottamasta kärsimyksestä, jollaista ei voi ratkaista yhdessä kokouksessa. Vai haluammeko vain, että meillä on hauskaa? Haluammeko kuulla Jumalan sanan – ja kuinka kipeästi?

Art Katz

Art Katz (1929-2007) oli messiaaninen kristitty ja toimi sananjulistajana kotimaassaan Yhdysvalloissa ja maailmanlaajuisesti. Artikkeli on käännetty hänen nettijulkaisustaan artkatzministries.org

Mainokset
Kategoria(t): Art Katz. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s