Murheen murtamana, osa1

Victoria Boyson: Overwhelmed

Veljeni, pitäkää pelkkänä ilona niitä monenlaisia koettelemuksia, joihin joudutte. Tehän tiedätte, että kun uskonne selviytyy koetuksesta, tämä kasvattaa teissä kestävyyttä. Ja kestävyys johtakoon täydelliseen tulokseen, jotta olisitte täydellisiä ja eheitä, ette vajaita miltään kohden. Jaak.1:2-4.

Tuhkimo-satu on hyvin osuva, sillä monet avainasiat tässä kertomuksessa löytyvät myös niiden ihmisten elämästä, jotka Jumala on nostanut esille oman kunniansa kirkastamiseksi ja päämääriensä toteuttamiseksi.

Huomautus kaikille miehille, jotka luette tätä: ennen kuin keskeytätte tämän lukemisen tämän Tuhkimo-aiheen vuoksi, jatkakaa kuitenkin lukemista niin saatte nähdä, että löydän teille raamatusta Tuhkimo-tyyppisen miehen.

Tuhkimohan oli tyttö, jonka äiti oli kuollut varhain, mutta jonka varakas isä rakasti häntä kovasti. Tyttö pärjäsi hyvin ja hänen isänsä huolehti hänestä ja rakasti häntä. Hänen elämänsä oli todellakin siunattua eikä häneltä puuttunut mitään, mutta hänen isänsä oli jokseenkin huolissaan. Hän meni uusiin naimisiin, jotta Tuhkimo saisi uuden äidin ja perheen. Mutta pian avioitumisensa jälkeen isä kuoli.

Olen varma, että hänen isänsä ei voinut aavistaakaan, miten kamalia seurauksia hänen päätöksensä mennä naimisiin tuottaisi hänen tyttärelleen. Hänen isänsä kuoleman myötä tyttären elämä muuttui kertaheitolla vaikeammaksi. Hän ei ainoastaan menettänyt isäänsä, kotiaan ja asemaansa perheessä, vaan hänet riisuttiin omasta identiteetistään.

Hän itse ei kylläkään muuttunut. Mutta äitipuolensa toimenpiteiden takia hänestä tehtiin pahainen piika, vaikka hän oli aiemmin ollut isänsä huolenpidon ja rakkauden kohteena. Häntä ei enää kunnioitettu ja rakastettu, vaan häntä hyljeksittiin ja käytettiin hyväksi – hänestä tuli täysi hylkiö hänen omassa kodissaan.

On eri asia joutua ryöstetyksi ja ulos ajetuksi kuin joutua kaiken jälkeen jäämään vielä palvelemaankin noita rosvoja. Oli todella kamalaa vain istua ja katsella, kuinka toiset käyttivät sellaista, mitä oli tottunut pitämään omanaan, ja jopa kohtelivat kaltoin sellaista, mikä oli itselle arvokasta. Ja kaiken keskellä oli ikävä perhettä saamatta koskaan kaipaustaan tyydytetyksi – kuin olisi koko ajan haavoilla eikä voisi ikinä parantua. Sellainen pakottaa ihmisen tekemään mitä tahansa, että saisi rakkautta. Mutta mitä enemmän yrität sitä saada, sen enempi he vain inhoavat sinua.

Tämän klassisen sadun eräissä versioissa kerrotaan, kuinka Tuhkimo yritti osallistua palatsin kuninkaallisiin tanssiaisiin yhdessä äitipuolensa ja siskopuoliensa kanssa pukeutuen äitinsä vanhaan pukuun. Siskopuolet repivät äitinsä yllytyksestä hänen pukunsa riekaleiksi ja tekivät hänestä ryysyläisen. He tunnetasolla ja kirjaimellisestikin riisuivat hänet kaikesta, mitä hän oli ollut ennen – he jättivät hänet tyhjyyteen. Heidän ansiostaan hän oli järkyttynyt, murheen murtama, yksin ja hylätty.

Mutta tässä kohtaa hänen tarinansa tulee yllätykselliseen käännekohtaan. Juuri kun hän oli elämänsä pohjalla, hän tapasi hyvän haltijattaren, joka alkoi heti muuttaa Tuhkimon elämää paremmaksi. Hyvä haltijatar ilmestyi hänen elämäänsä pahimman epätoivon keskellä ja osoitti hänelle sitä rakkautta, jota Tuhkimo eniten tarvitsi.

”Tuhkimo-mies”
Jos muistat kertomuksen Joosefista, joka on kirjoitettu 1.Mooseksen kirjan lukuihin 37 ja 39-45, hän oli isänsä Jaakobin taholta mitä rakastetuin poika, hänen lempilapsensa. Hänen äitinsä kuoli synnyttäessään nuorempaa veljeä, mutta hän sai silti osakseen isänsä rakkautta – ja voi, miten Jaakob rakastikaan häntä! Hän antoi Joosefille monella tavalla etusijan ja lahjoja, joita veljensä eivät saaneet. Mikä tärkeintä, hän antoi Joosefille sydämensä rakkauden (1.Moos.37:3). Tämä sai aikaan pahaa kateutta veljien keskuudessa ja he vihasivat häntä siinä määrin, että halusivat jopa murhata hänet (1.Moos.37:20). Kohtalon oikusta he murhaamisen sijasta myivät hänet orjuuteen – mikä saattoi olla jopa kuolemaakin katkerampi osa (1.Moos.37:21-28).

Joosef vietti 13 vuotta orjana – ollen toisen omaisuutta ja eläen vankina. Häntä syytettiin hulttiomieheksi, joka jahtasi isäntänsä vaimoa, kun oikeasti asia oli juuri päinvastoin (1.Moos.39:6-20). Hän joutui elämään riisuttuna kaikesta arvokkuudesta sekä sisäisesti että ulkonaisesti. Hän ei ollut enää kaikkein rakastetuin poika ja lempilapsi – nyt hän oli toisen omaisuutta ja vääryydellä tyrmään tuomittu.

Jos jollakulla olisi oikeus tulla vihaiseksi ja katkeraksi, Joosefilla ainakin. Herra oli näyttänyt hänelle ihmeellisiä näkyjä ja unia, jotka kertoivat, mitä kaikkea hän tulisi tekemään tulevaisuudessa (1.Moos.37:5-11), mutta hänen elämänsä kulkeutui aivan vastakkaiseen suuntaan vuosien ajan. Hänestä saattoi näyttää siltä, että Jumala oli huijannut häntä ja valehdellut hänelle, mutta Joosef riippui kiinni uskossaan Jumalaan (1.Moos.39:2-5 ja 39:21-23).

Kaikki se, että häneltä vietiin jotakin tai että hänelle tapahtui mitä tapahtui, osoittautui lopulta olleen hänen unelmiensa toteutumiseen johtavaa valmistusaikaa. Hän sanoikin veljilleen: Mutta älkää olko murheissanne älkääkä syyttäkö itseänne siitä, että olette myyneet minut tänne, sillä Jumala lähetti minut teidän edellänne pelastamaan ihmishenkiä. 1.Moos.45:5. Hän lisäsi vielä: Te ette siis lähettäneet minua tänne, vaan Jumala (1.Moos.45:8).

Pohdittuaan Egyptissä viettämäänsä aikaa Joosef ei halunnut syyttää veljiään tapahtuneesta, vaan näki heidän vihassa tehdyt tekonsa Jumalan tapana valmistaa häntä miljoonien ihmisten pelastamista varten (1.Moos.45:6-7). Joosefin elämä muuttui dramaattisesti: ensin hän oli isänsä lempilapsi ja sitten alhainen orja ja vankilan asukki ja lopulta hänestä tuli yhtäkkiä toiseksi korkein johtaja koko tunnetussa maailmassa (1.Moos.45:8).

Tuhkimon muodonmuutos oli yhtä nopea ja yhtä vaikuttava. Rakastetusta tyttärestä – piiaksi – ja prinsessaksi, joka hallitsi kansaa aviomiehensä rinnalla. Tuhkimoa ja Joosefia riisuttiin kumpaakin kaikesta, mitä he olivat ja mitä he rakastivat, mutta me näemme, että lopulta se kaltoin kohtelu, jota he joutuivat kestämään, valmisti heitä ja varusti heitä suurta tehtävää varten. (Jatkuu)

Victoria Boyson

Julkaistu luvalla. Tämä artikkeli on suomennettu sivuilta Speaking Life Ministries © 2010. http://www.speakinglife.net

Advertisement
Kategoria(t): Victoria Boyson. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s